Erilaisia markkinoinnin tapoja on tänä päivänä lukuisia. Yritykset voivat tehdä markkinointiviestintää hyvin vaihtelevissa kanavissa: televisiossa, radiossa, lehdissä ja sosiaalisissa medioissa, kuten Facebook, Instagram ja Twitter, omilla verkkosivuillaan, YouTubessa ja hakukoneissa. Näkyvyys vaatii aktiivisuutta, kilpailijoista täytyy osata erottautua ja mahdollisten asiakkaiden puhuttelemisen tulee olla hallussa.

Harkitusti valittu mainoslahja tai hyvin kohdennettu liikelahja voi joskus toimia parempana asiakassuhteen vahvistajana tai huomion herättäjänä kuin joka päivä eri medioissa vastaan tulevat kampanjat. Liikelahja voi muistuttaa yrityksen arvoista, viestiä sen käyttämistä laadukkaista materiaaleista, toimia asiakaskeskeisyyden ja henkilökohtaisen palvelun käytönnön esimerkkinä tai jopa viestiä mahdollisille tuleville liikekumppaneille yrityksen kulttuurista, toimintatavoista ja kaikesta siitä, mistä yritys haluaa tulla tunnetuksi.

Miten valita täydellinen liikelahja?

Täydellinen liikelahja viestii antajastaan ja on henkilökohtainen ja harkittu. Hyvä liikelahja ei ole liian pröystäilevä eli se ei saa olla liian kallis. Hyvin monissa maissa ja kulttuureissa arvoltaan liian kalliit liikelahjat voidaan tulkita jopa lahjonnaksi, mikä ei luonnollisesti edistä hyvien liikesuhteiden rakentamista. Täydellisellä liikelahjalla on aina jokin tarina kerrottavanaan. Se voi viestiä esimerkiksi urheilullisuudesta, laadusta ja designista, käsityöperinteestä, antajansa kulttuurista ja perinteistä, mutta se voi myös viestittää “me tunnemme sinut ja mielenkiinnonkohteesi ja siksi annamme juuri sinulle tämän lahjan”. Liikelahjan antajan kannattaa aina tutustua myös lahjan saajan kulttuuriin ja esimerkiksi värien symboliikkaan, jotta voi välttää pahat lahjamokat. Perehdy siis yrityksesi kohderyhmään huolella ja löydä täydellinen liikelahjat!

Vinkkejä liikelahjojen valintaan, ole hyvä!

Pohdit ehkä, mikä konkreettisesti olisi hyvä liikelahja. Tiedät, että liikelahjoilla on tärkeä rooli yrityksesi brändin rakentamisessa ja tunnettavuuden lisäämisessä. Liikelahjat ovat erinomainen tapa palkita henkilöstöä hyvästä työstä, kannustaa sidosryhmiä kumppanuuteen ja markkinoida yritystänne. Onnistunut liikelahja voi olla esimerkiksi valinnanvaraa antava lahjakortti, saajansa nimellä varustettu henkilökohtainen varuste, kuten huppari tai laukku, laadukas ja kestävä toimistotarvike tai kaunis, ajaton käyttöesine, joka on ehkä valmistettu yrityksenne raaka-aineista tai lähituotantona. Eettisyydellä ja välittämisen osoittamisella on yhä suurempi merkitys liikelahjamarkkinoinnissa. Älä anna krääsää tai käytä liian huomiota herättäviä logoja tai iskulauseita, vaan anna liikelahja, jota itsekin käyttäisit mielelläsi. Muista myös kauniin pakkauksen ja personoidun tervehdyksen tai kiitosviestin merkitys lahjan antamisessa!