Finnwatch tutkii yritysten globaaleja toimia ja vaikutuksia kehittyvissä maissa. Se pyrkii edistämään vastuullista toimintaa ja vaikuttamaan yrityksiin. Finnwatch on ekologisuuden ja sosiaalisesti sekä taloudellisesti vastuullisen toiminnan asialla.

Finnwatch tarkkailee suomalaisten yritysten vaikutuksia. Vaikka yrityksen tavoitteena onkin aina tuottaa voittoa, tulee yritysten Finnwatchin mukaan sitoutua noudattamaan eettisiä arvoja ja ottaa huomioon toimintansa vaikutukset paikalliseen kulttuuriin. Finnwatch pyrkii auttamaan ja tukemaan yritysten toimintaa; se tutkii ja käy keskusteluja yritysten kanssa, ohjeistaa ja antaa tarvittaessa tukea. Organisaatio pitää myös tärkeänä yritysten toiminnasta tiedottamisen kansalaisille.

Finnwatch aloitti toimintansa vuonna 2002 eri kansalaisjärjestöjen ja ammattiyhdistysliikkeiden yhteistyöhankkeen pohjalta. Vuonna 2009 se rekisteröityi erilliseksi yritykseksi ja vuonna 2010 järjestö aloitti itsenäisen toimintansa. Finnwatchin hallituksen puheenjohtajana toimii Pekka Ihalainen.

Hyvän asialla

Finnwatch on ollut otsikoissa paljastettuaan Pirkka-, Rainbow- ja Eldorado-mehujen teossa käytettävästä pakkotyövoimasta. Kuten kaikki tietävät, kyseiset tuotemerkit tunnetaan erityisen halvoista hinnoistaan, ja niiden tuotteet valmistetaankin usein samassa sijainnissa ulkomailla. Finnwatchin selvityksen mukaan pakkotyöhön osoitetut työläiset ovat saattaneet joutua tekemään jopa 10 tuntia ylitöitä päivässä saadakseen kauppojen hyllyille vaaditut tuotteet ajoissa – onneksi jotkut astuivat esiin ja epäoikeutettujen työolosuhteiden tielle.

Finnwatchin jäsenjärjestöjä ovat Kepa, Kirkon Ulkomaanapu, Maan ystävät, SAK, Suomen Attac, Eettisen kaupan puolesta, Kehys ry ja Solidaarisuus. Sen viimeisin julkaisu on Marimekon ja Iittalan Thaimaan tehtaiden työoloja käsittelevän raportin seurantaosuus. Tutkimustyön lisäksi Finnwatch vaikuttaa Suomen ja EU:n yritysvastuupolitiikkaan.

Yritys on ainoa toimija kentällään eli yritysten yhteiskuntavastuun tutkijana ja parantajana. Sen toimintaa on mahdollisuus tukea liittymällä järjestöön. Verkosto on melko löyhä ja jokainen osallistuja voi toimia vaikuttajana omalla panoksellaan.