Kepa ry on asiantuntijajärjestö globaaleissa kehityskysymyksissä. Kyseessä on usean kehityskysymysten ympärillä toimivan kansalaisjärjestön kattojärjestö ja kehitystyön keskeinen toimija. Sen keskeinen tehtävä on toimia ja innostaa muita edistämään ja tavoittelemaan oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.

Kepa on perustettu vuonna 1985 ja sillä on Suomen lisäksi toimintaa neljässä kehitysmaassa. Kumppanuusjärjestöjä Kepalla on lukuisia eri maissa ja niiden kautta se pyrkii vakiinnuttamaan kansalaisyhteiskunnan toimintamallia.

Maailma kylässä -festivaali

Kepan näkyvin tapahtuma Suomessa on Maailma kylässä –festivaali, joka pidetään toukokuun viimeisenä viikonloppuna ja kävijöitä tapahtumassa on vuosittain 60 000 – 80 000 henkeä. Tapahtuma on ilmainen ja sen ohjelma on suunnattu pitkälti ajatellen kaiken ikäisiä, myös lapsia ja lapsiperheitä.

Maailma kylässä -festivaali tarjoaa runsaasti musiikkia ja asiaohjelmaa, satoja kansalaisjärjestöjä ja lukuisia ruokakojuja, joista osa etnisiä. Paikalla on myös taidenäyttely, tilataideteoksia ja katutaidepiste. Tapahtumasta on pyritty tekemään mahdollisimman ympäristöystävällinen, sillä se kuuluu oleellisesti Kepan periaatteisiin.

Tänä vuonna järjestettiin jo kaikkien aikojen 20. Maailma kylässä –festivaali, ja paikalle saapuikin kiitettävä määrä väkeä tukemaan Kepan periaatteita. 77 000 kävijän lukumäärä kertoo siitä, ettei kansainvälisten olosuhteiden kehittämistä pidetä aivan pienenä asiana Suomessakaan.

Tasa-arvon asialla

Vuonna 2011 julkistetun toimintamalli kertoo, että organisaatio pyrkii innostamaan suomalaisia käyttäytymään rohkeammin omien aatteidensa ja tasa-arvoisen sekä oikeudenmukaisen yhteisön eduksi. Kepa tekee monialaista työtä demokraattisemman, oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman maailman puolesta. Kuten myös Sadankomitea, se pyrkii yhteiskuntaan, jossa rauha, ihmisoikeudet ja tasa-arvo ovat toteutuneet.

Monet asiat avittivat Kepan syntyä 1980-luvulla. Ajan hengessä moni toivoi Suomen valtion nostavan kehitysyhteistyön määrää YK:n suosituksen tasolle, ja kansalaisia kehotettiin lahjoittamaan kansalaisjärjestöjen kautta kehitysapuun rahaa. Monet kehitysyhteistyöjärjestöt kaipasivat yhteistä elintä ja vuonna 1982 perustettiinkin yhteinen kehitysyhteistyöneuvottelukunta KaKeNe. Neuvottelukunta osallistui poliittisiin neuvotteluihin ja sen myötä katsottiin hankkeen olevan muunnettavissa pysyväksi järjestöksi eli Kepaksi.

Kepaa rahoitetaan ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoilla ja osan toimintarahoistaan se hankkii itse. Kepa harjoittaa monenlaista toimintaansa tukevaa oheistoimintaa, kuten julkaisee Maailman Kuvalehteä ja vastaa vapaaehtoisohjelma Etvosta. Se järjestää myös koulutuksia ja organisoi neuvontaa.